Interview met Danny Mirror (Eddy Ouwens)
Teamwerk

21.15 uur: Eddy Ouwens
Tel:
06 - 17 44 ****

Amper drie weken geleden, op dinsdagavond 16 augustus, werd de wereld opgeschrikt door het meest heftige popnieuws dat denkbaar was.
Elvis Presley, het eerste en grootste idool van de rock ‘n’ roll werd op 42-jarige leeftijd dood aangetroffen in zijn landhuis Graceland in Memphis, Tennessee.
Deze week komt in de Nederlandse Top 40 een plaat binnen met als titel ‘I remember Elvis Presley’, gezongen door ene Danny Mirror. Een naam die niemand iets zegt, maar waarachter een bekende zanger, producer en radio- en tv-persoonlijkheid schuilgaat.
In het theater is hij vanavond te gast in zijn eigen gedaante, Eddy Ouwens. 

1.    Goedenavond Eddy, het overlijden  van Elvis Presley, heb je dat inderdaad meteen op die dinsdagavond gehoord?
(Ik ging naar bed en zette de radio nog even aan. Daar werden allemaal Elvis-platen achter elkaar gedraaid. Vreemd, want dat gebeurde niet zo vaak. Ik bleef luisteren en hoorde toen dat hij dood was. Ik maakte mijn vrouw wakker, die zei ‘O, ok? ‘ en sliep verder. Ik had een hele rare nacht, moest de volgende ochtend opnames maken met Teach Inn, maar het bleef door m’n hoofd spoken. In de studio sprak ik er met iedereen over.)

2.    Is toen meteen dat lied ontstaan? 
(In de lunchpauze bleef ik in de studio en ben toen in een opwelling achter de piano gekropen. Ik ben een emotioneel mens, begon wat voor me uit te zingen, en toen stonden ineens die mensen van Teach Inn en producer Dick Bakker achter me. Die waren dolenthousiast.)

3.    Dus toen besloot je meteen een plaat op te nemen?
(Nee, ik verzette me tegen het idee dat ik het nummer zelf zou opnemen, ben echt op zoek geweest naar geschikte zangers. Maar de ene kon niet, de ander wilde niet, waarna ik het uiteindelijk zelf heb gedaan. Op basis van de eerste radio-uitzending van het nummer waren er al 100.000 vooruitbestellingen.)

4.    Dit was niet je eerste grote succes, want je was als songschrijver al behoorlijk succesvol geweest, met Teach Inn als winnaar van het songfestival, en een paar jaar daarvoor met Bolland & Bolland. Was dit anders?
(Ja, hier was ik totaal niet op voorbereid, ik wilde niet de artiest uithangen, maar het werd een wereldhit.)

5.    Veel mensen kochten de plaat, maar er was ook kritiek op, met name van Felix Meurders, toen presentator van de Nationale Hitparade op Hilversum 3 en recensent in de Hitkrant. Die beschuldigde je van lijkenpikkerij. Kun je je nu, ruim dertig jaar later, voorstellen dat iemand vond dat je wel heel snel met die single was?
(Nou, in Amerika was Ronny McDowell met ‘the King is gone’nog sneller. Maar wat Felix  betreft: ik heb de rechtzaak daarover uiteindelijk gewonnen, maar het stak me echt dat juist Felix, die ik vakmatig heel hoog heb zitten en die ik persoonlijk ook heel goed kende dit over mij zei. Ik dacht: als je er zo over denkt, had me dan gebeld. Inmiddels heb ik het met Felix ook buiten de rechtzaal uitgepraat, we groeten mekaar nu weer als we elkaar tegenkomen bij de supermarkt.)

 6.    De hele jaren zeventig en tachtig heb je veel platen geproduceerd en geschreven, wat heb je nadien allemaal gedaan?
(jingles en reclames gemaakt, nog meer artiesten geproduceerd, een aantal bedrijven gehad, nu eigenaar van Eddy Ouwens Productions.)

7.    Voor nu gaan we nog even terug naar die grote hit van je uit september 1977, waarvan twee verschillende versies waren. Vertel eens?
(In het nummer zit een passage van een DJ die de dood van Elvis aankondigt. Op de Nederlandse plaat is daar Tony berk voor gebruikt, vroeger van Radio Noordzee en later ook actief in de platenwereld. Maar op de versie die in de rest van de wereld is gebruikt, heeft Tony Prince de tekst ingesproken. Hij was degene die op Radio Luxembourg de dood van Elvis aankondigde, en wilde dat voor de plaat graag overnieuw doen.)

In ons archief hebben we opgezocht hoe Tony Prince dat nieuws bekendmaakte, op dinsdagavond 16 augustus 1977…

DALET: Elvis is dood
EW: Ladies and gentlemen…
LW: through our radio station
Tijd: 24”

Vanavond laten we in het Theater van jouw wereldhit de versie horen die de hele wereld kent, maar die in Nederland niet tot nauwelijks te horen is geweest, met de stem van DJ Tony Prince.
Bedankt voor vanavond, Eddy !